teduhan rindu

...menumpang teduh, melepas rindu...

Wednesday, February 2, 2011

Permulaan selepas penutup.

Bismillah....di awal kalam ini, setelah sekian lama aku tak menulis, selama itu juga ku berkira-kira untuk terus menulis atau berhenti, meski begitu banyak perkara yang terlintas untuk membuahkan cerita menghiasi laman ini. Saat aku menekan-nekan kekunci ini, sama ada aku telah tewas atau menang, aku sendiri tak mengerti. Secara peribadi, aku seakan mahu berhenti menulis di laman ini atas beberapa sebab. Andai aku terus menulis, mungkin akan ku buka lembaran baru. Bukan di sini. Aku kira, ini adalah catatan terakhir.

Sekarang. Pukul 6.03 pm. Aku tergerak untuk menulis kerana asakan daripada rasa bosan berada di dalam bas menuju ke kampung halaman. Bermusafir seorang diri, membawa aku ke dalam dunia monologku sendiri bersama kenangan lalu, alam sekitar dan manusia sekeliling. Dalam bas ini, aku ternampak sepasang suami isteri(aku andaikan suami isteri kerana lingkungan umur dan fizikal mereka, seperti pasangan yang dah berkahwin), yang aku lihat sangat mesra tingkah lakunya lagak orang mabuk bercinta. Mungkin baru bernikah. Tapi, yang membuat aku rasa 'semacam' adalah kemesraan mereka yang pada hemat aku, tak perlu di pamerkan di tempat awam. Itu cuma secebis cerita. Antara lain, aku ternampak seorang pelajar, lengkap beruniform sedang merokok di hadapan surau. Ada juga pemuda dalam lingkungan 20-an, memakai rantai. Ada pasangan kekasih yang bercinta bergurau senda, sekumpulan mak nyah yang mampu menggugat ahli kariah masjid dan bermacam lagi. Aku, manusia sama seperti mereka dan mungkin lebih banyak dosanya. Bukanlah aku mahu menyatakan yang aku lebih baik dengan menzahirkan kesalahan mereka. Cuma, aku mahu menceritakan reality sekarang. ZAMAN SEKARANG. Begitu hebat ujian dan godaan di dunia luar. Buat manusia-manusia yang perlu bergantung kepada diri sendiri. Tiada orang yang datang kepada mereka dan memberi peringatan yang jelas. Tiada usrah mingguan. Tiada naqib yang memberi dorongan ke arah kebaikan.

Aku, meski punya sedikit ilmu sebagai panduan, punya teman memberi nasihat, kerap juga tewas dipermainkan syaitan. Termakan pujukan kerana mengejar manis yang sementara. Apatah lagi jika tiada ilmu atau teman yang baik.

Hari ini, dunia semakin mencabar. Islam semakin mencabar. Terlupa pula, sebentar tadi, aku lihat ada beberapa orang muslimah yang bertudung labuh, dan ada juga yang berpurdah. Alhamdulillah. Suatu hari, islam pasti bangkit. Tapi bila? Tentunya selepas kita sama-sama bergerak dengan matlamat yang sebenar. Mari, sampaikan islam kita. Tapi ingat, jalan dakwah itu penuh duri.

Dalam quran pun ada disebut, seseorang itu belum dikira beriman sekiranya belum diuji. Moga thabat dan tabah menempuhi segala cabaran dan dugaan wahai penulis! Jangan jadi seperti tin kosong! Bunyi saja kuat, tapi tak berguna! Dan jangan juga hanya jadi problem speaker, cakap banyak tindakan tiada!

Moga kita diredhai Allah.

  • Ini adalah nota peribadi penulis, juga sebagai entry penutup bagi blog ini. Aku tak ada idea. Siap tulis dan edit pada 6.44pm, 31hb januari 2011. Lebuhraya kuantan-segamat.
    ** perjalanan sebenar baru bermula.

1 comments:

take a rest?
teruslah menulis, andai perjuangan itu mahu diteruskan.

bila sudah bersedia nanti mungkin.iA
 

Post a Comment